Meltem Şendağ
DİJİTAL PLATFORMLAR ÜZERİNDEN ARMAĞAN EKONOMİSİ
Değiş Tokuş Konuşmaları, Meltem Şendağ’ın ‘Dijital Platformlar Üzerinden Armağan Ekonomisi’ başlıklı konuşması ile 18 Haziran 2021 Cuma akşamı başladı.
Armağan teorisinde verme-alma-mübadele döngüsü, misafirperverlik, karşılıklılık kavramlarının nasıl tanımlandığına dair kısa bir girişle başlayan Şendağ, konuşmasına dijital teknolojilerin ve sosyal platformların armağan teorisine nasıl yeni anlamlar kazandırdığı ve onu nasıl dönüştürdüğüne dair örnekler üzerinden devam etti. Web 1.0’dan Web 2.0’a geçişle birlikte Facebook, Twitter gibi platformlar aracılığıyla internet kullanıcılarının ‘izleyici’den aktif katılımcı konumuna geçmesi, var olan ekonomik sistemlere alternatif sistemler olarak hayata geçen Zumbara, Couchsurfing, Airbnb, Sharedearth, Thredup gibi platformlar aracılığıyla insanlar arasında nasıl başka ilişki modelleri oluşturulduğunu detaylandıran Şendağ, Web 3.0 ile birlikte de merkezi yapıların kırılması ve dağıtık ekosistemlerin oluşması sayesinde paranın/değişim biriminin dolaşımının nasıl kolaylaşacağı, ilişkilenme biçimlerinin nasıl dönüşeceği, kapalı yapılardan şeffaf yapılara geçişin gerekliliği ve topluluk paralarının nasıl işleyeceğine dair öngörüleri ile konuşmasını sonlandırdı.
Meltem Şendağ hakkında:
Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü’ndeki lisans eğitiminin ardından 2005-2006 yıllarında Hindistan’da iş ve pazar analisti olarak, 2007-2010 yıllarında ise Google İrlanda’da AdSense Stratejisti olarak çalıştı. Bir arkadaşıyla birlikte Zumbara (Zaman Kumbarası) sistemini kurmak üzere Türkiye’ye döndü. 2012-2017 yılları arasında devam eden Zumbara, zaman bankası fikri etrafında internet teknolojilerini kullanması ve bir sosyal ağ oluşturması sayesinde dünyanın en büyük ve en aktif zaman bankası oldu ve en başarılı sosyal girişimler arasına seçildi. Bir dönem, yaratıcı düşünce ve yazarlık üzerine İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde ders veren, mültecilere yönelik STK’larda atölyeler düzenleyen Şendağ, Nisan 2020’den beri armağan anlayışını benimseyerek global bir birlik ve iş birlikleri ile ilerleyen, günümüz ekonomisinin yarattığı değer anlayışını sorgulayan ve herkes için refah sağlayacak koşulları oluşturmak isteyen misyon odaklı bir oluşum olan Celo’da Türkiye Ekosistem Lideri olarak çalışıyor.